Gemensam upphandling av solel

,

Genom att samordna sig lokalt och arbeta med en gemensam upphandling av solelsinstallationer så ges möjlighet både till gemensamt lärande och bättre installationspriser.

Vad är rimligt pris för en solelsanläggning? Passar det installera solel på mitt tak eller på marken på min tomt? Hur gör man för att sälja el till elnätet?

Det finns ofta många frågor för den som är nyfiken på att skaffa solceller. Genom att samverka lokalt kring upphandling är det möjligt att både få kunskap och bra pris.

Ett exempel på en plats där man jobbat med gemensam upphandling av solelsinstallationer är Österfärnebo-Hedesunda-bygden i Gästrikland. Nyckelfaktorer för framgångarna där har varit:

  1. Att ha hjälp av någon som kan en del om solceller
  2. Bjuda in till möten med kaffe och fika för intresserade
  3. Gör flera upprepade rundor i samma geografiska område

Arbetet i Österfärnebo-Hedesunda dokumenteras löpande i bloggen Mer lokal energi i Österfärnebo-Hedesunda med omnejd. Arbetet inleddes 2017 och vårvintern 2023 genomförs drygt 30 installationer som tillkommit efter den sista gemensamma upphandlingsrundan. Tidigare har ca 30 installationer blivit av så nu har totalt lite drygt 60 anläggningar installerats till följd av gemensam upphandling i Österfärnebo-Hedesunda-bygden.